Paloturvallisuus on tärkeä syy suorittaa kiinteistön sähkölaitteille säännöllinen kuntotutkimus. Inmecon asiantuntijoista J-P Ilomäki on erikoistunut sähköselvityksiin, ja hän tietää tismalleen kuinka riskejä on mahdollista ennaltaehkäistä niiden avulla.

Kun Inmecon Ilomäki tekee kuntotutkimuksen kiinteistön sähkölaitteille, hän aloittaa sieltä mikä on kaikkein olennaisin: sähkökeskus. Jo silmämääräinen tutkimus kertoo, ovatko keskuksessa liitokset kunnossa, sillä löysät liitokset aiheuttavat kuumenemista. Se puolestaan näkyy eristeiden kunnossa. Seuraavaksi otetaan käyttöön lämpökamera, joka paljastaa löysät liitokset vielä paljon tehokkaammin.

– Koko sähkökeskus täytyy käydä läpi muun muassa sen selvittämiseksi, onko siellä palavia materiaaleja ja onko huoltotoimenpiteitä tehty riittävän tiheään. Yksi toimenpide-ehdotukseni asiakkaalle saattaa olla ihan vaan siivoaminen, Ilomäki kertoo.

Toisin kuin lakisääteiset sähkölaitteiston määräaikaistarkastukset, kuntotutkimukset ovat vapaaehtoisia. Ilomäki kuitenkin suosittelee, että kiinteistöjen omistajat tilaisivat myös kuntotutkimuksen ainakin viiden vuoden välein.

– Määräaikaistarkastus kertoo täyttyvätkö määräykset, mutta siitä ei saa tietoa laitteiston kunnosta tai jäljellä olevasta käyttöajasta, eikä myöskään suosituksia esimerkiksi tiettyjen laitteiden uusimisesta. Kuntotutkimuksella on huomattavasti lisäarvoa tilaajalle, muutenkin kuin paloturvallisuuden parantumisen kannalta.

Ennakointi tuo säästöjä

Ilomäki painottaa kuntotutkimusten riittävän tiheää väliä, sillä jo muutaman vuoden väli huollossa voi aiheuttaa merkittävän paloturvallisuusriskin. Tutkimus kannattaa tilata myös silloin, kun sähkölaitteistoihin on tullut isoja muutoksia.

– Vaikka viranomainen tarkastaa laitteiston muutosten jälkeen, tämä ei osaa kertoa kaikkea kokonaistilanteesta. Kuntotutkimus mahdollistaa ennakoivan suunnittelun, esimerkiksi jos koko pääkeskuksen vaihtamiselle tulee jossain vaiheessa tarve.

– Joku kymmenen vuoden väli on järkevän ennakoinnin kannalta jo aivan liian pitkä, ja se avaa ovet sille että laitteistoon tehdään vääränlaisia muutoksia. Sitten koko paketti vanhenee ennen aikojaan, Ilomäki toteaa.

Tarkoituksenmukaista sähkösuunnittelua

Tavallisimmat sähkölaitteisiin liittyvät paloturvallisuusriskit johtuvat huollon puutteen lisäksi ihan rehellisistä käyttäjien virhearvioinneista. Sähköpisteitä kuormitetaan liikaa ja liian kauan. Yksi ajankohtainen esimerkki ovat sähköautot, joita saatetaan ladata tavallisesta pistorasiasta, vaikka sitä ei ole tarkoitettu lataamisen aiheuttamaan kuormitukseen.

Teollisuuskohteissa ylläpito on tavallisesti hoidettu hyvinkin tarkasti, mutta likaisuus ja etenkin pöly aiheuttavat riskejä. Myös teollisuudessa ja liikekeskuksissa sorrutaan toisinaan siihen, että sähköpisteitä ylikuormitetaan.

– Jos vaikkapa ostoskeskukseen tehdään ravintola tilaan, jossa on aikaisemmin ollut jotain muuta, sähkönkäytön tarpeet nousevat ihan eri tasolle. Se pitäisi ottaa huomioon. Tilojen sähkösuunnittelun pitäisi aina olla tarkoituksenmukaista.

Ilomäki ei kuitenkaan halua maalailla uhkakuvia, sillä käyttäjät ovat koko ajan tietoisempia sähkölaitteiden oikeaoppisesta käytöstä ja huoltotarpeiden kartoittamisesta.

– Onnettomuudet onneksi myös havahduttavat ihmiset arvostamaan turvallisuutta. Kiinnostus meidän kuntotutkimuspalveluamme kohtaan kasvaa koko ajan, ja olen jatkuvasti enemmän hommissa niiden parissa. Kiinteistöjen omistajat ovat oppineet, että pystymme tarjoamaan lisätietoa, jolla on oikeasti heille arvoa.


Viisi syytä tilata Inmecolta sähkölaitteiden kuntotutkimus

  1. Tutkimus kertoo, ovatko sähkölaitteesi ja sähkökeskuksesi paloturvallisia.
  2. Lakisääteinen määräaikaistarkastus ei anna tietoa sähkölaitteidesi elinkaaresta, toisin kuin kuntotutkimus.
  3. Kuntotutkimus mahdollistaa ennakoivan suunnittelun, esimerkiksi jos koko sähkökeskus on syytä uusia.
  4. Onnettomuusriski pienenee myös, koska saat tietoa sähkölaitteiden oikeaoppisesta käytöstä.
  5. Kuntotutkimus tuo todellista lisäarvoa kiinteistöllesi paremman turvallisuuden ohessa.