Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja monta tekijää.
Olen toimialaamme seurannut koko sen ajan jonka olen alalla toiminut ja jo aikoinaan taisin Tekussa (tekninen oppilaitos suomennos nuoremmille) heittää, että minä ryhdyn valvojaksi, koska sen ei tarvitse muuta tehdä kuin käydä aukomassa päätään työmaalla. No on tuosta hieman käsitys muuttunut, toki muutos varmaan johtuu omasta luonteestakin.
Rakennuttajakonsulttia
pidetään vieläkin joissakin piireissä ja alueilla turhana ”lastina” hankkeessa ja mielletään, ettei heillä ole minkäänlaista vastuuta hankkeissa. No itse olen kyllä vahvasti eri mieltä asiasta, toki meitä alalle mahtuu monenlaista sukan kuluttajaa kuten monille muillekkin aloille.
Luin rakennuslehdestä juttua jossa Joensuun kaupunki palkkaa omaksi henkilöstökseen rakennuttamisen ja valvonnan ammattilaisia, koska kokevat hankkeiden onnistumisen ja rakentamisen laadun paranevan sitä kautta. Mielestäni tämä kertoo kokonaisuutena asian joka meidän rakennuttajapalveluita ja valvontaa tarjoavien yritysten pitäisi ymmärtää ja ottaa opiksi.
En tunne tapauksen koko kuvaa, mutta jos tilaaja on ollut valmis maksamaan konsultin käytöstä, niin kyllä silloin pitäisi ymmärtää tarjota laadukas palvelu. Eri asia on että jos palvelusta ei olla valmiita maksamaan niin se on suoraan pois ajankäytöstä työmaan valvonnassa.
Mikäli tilaaja organisaation kokemukset konsulteista on, ettei rakentamisen laatu ja kohteiden toiminnallisuus onnistu hankkeissa joissa on ulkopuolinen valvoja tai rakennuttajakonsultti niin kyllä meillä on peiliin katsomisen paikka, mikäli tilaaja on vielä valmis maksamaan siitä työstä jota konsultilta on tilattu.
Kilpailuttaminen
On ajanut myös siihen, että ostetaan rakennuttamiseen, valvontaan ja suunnitteluun, pisteytyksestä huolimatta, edullisin vaihtoehto niin mielestäni kyllä silloin ajetaan itseään nurkkaan myös laadullisesti. Mielestäni hankintalaki ei takaa parasta laadullista lopputulosta rakentamisessa kunta tai valtio-organisaatioille ja hankintalaki takaa myös sen, että kuntien mahdollisuus ostaa laadukasta palvelua rakentamisen asiantuntijapalveluihin on heikko.
No ajatus taas tässä puokkoilee, mutta palaan tarkemmin tähän aiheeseen myöhemmin.
Hyvää Syyspäivää kaikille