Näin talvella liikenteessä on hauska seurata kanssa autoilijoiden käyttäytymistä ja verrata sitä omaan ajotyyliin. Lumisateen jälkeen kun ensimmäinen autoilija pyyhkäisee ojaan suistumisen pelossa keskellä tietä, niin seuraavat autoilijat ajavat uskollisesti samoja jälkiä. Liikenteen ohjaus- ja kaistamerkeillä, vaikka ne näkyisivätkin joko tielinjan yläpuolella, vieressä tai jopa asvaltin pinnassa, ei ole mitään merkitystä kun edellä ajavat ovat uran tehneet niin siinä mennään. Toisaalta olen monesti miettinyt, että kun Suomessa on aika vähän enää pohjoismaissa valmistettuja autoja niin varmaan siitä johtuu, että autot pelkäävät lunta, niitä ei voi eikä saa ajaa alueelle jossa on irtolunta.

Oma seikkansa on sitten nämä ns. työkseen autolla (luetaan myös rekat) joilla on myös havaittavissa saman tyylistä urautumista, etenkin mitä kapeampi tie ja rajoitus kahdeksankymmentä niin nopeus ei laske eikä auto siirry toisten tekemästä jäljestä vaikka vastaan tulisi mikä.

Vastaavan tyyppistä urautumista on havaittavissa myös työelämässä, siitä on joskus vaikea päästä irti. Kun on joku joskus tehnyt ”jäljen” niin siinä mennään vaikka homma menisi kansankielellä sanottuna käteen.

No mitä tälle urautumiselle on tehtävissä, ei kai siinä auta kuin miettiä vain omaa toimintaa periaatteella ajatteleppa ite.

Tammikuisin terveisin

Pasi K