Kävin eilen ostamassa toimiston aamukahveille vähän syömistä tuosta lähikaupasta. Siinä kun olin saanut tuotteet pussitettua paistohyllystä, huomasin tuotekyltissä tekstin Belgia. Piti asiaa tiedustella viereisen lihatiskin myyjältä ja hän vahvisti asian eli juuri pussiin laittamani donitsit oli tehty Belgiassa. En kehdannut enää niitä takaisin laittaa kun hieman nuhaisena siinä pyörin.
Mutta loppuipa siitä kaupasta minulla paistohyllytuotteiden osto, koska en Suomalaisena yrittäjänä voi hyväksyä moista toimintaa. Olen joskus aiemmin samaisessa kaupassa jättänyt fileeratun kirjolohen ostamatta koska se oli tuotettu Ruotsista. (Kuka Suomalaista yrittäjää tukee jos ei edes Suomalainen yrittäjä?)
Talous
Ymmärrän hyvin että yhteiskunta ja talous ei pyöri mikäli emme käy kauppaa muiden valtioiden kanssa, mutta periaatteeni ei anna myöten ostaa sellaisia ulkolaisia tuotteita jotka olisi vaikkapa kymmenen senttiä korkeammalla hinnalla tuottamaan kotimaassa. En usko että kenenkään talous kaatuu siihen maksaako kotimainen maitolitra vaikkapa kolme senttiä enemmän kuin ulkomainen. Minun käsitykseni mukaan kyllä ne ongelmat omassa taloudessa aiheutuvat siitä, että pitää olla kaikennäköistä laitetta ja härveliä ja jopa auto vaikka sitä ei olisi varaa pitää.
Miten tämä liittyy rakentamiseen
Ei välttämättä mitenkään mutta kun käytetään ulkomaista työvoimaa tai tuotetaan vaikkapa kalusteet tuolta Suomen lahden eteläpuolelta niin argumentteina työmailla on yleensä työvoiman kohdalla ahkeruus, ammattitaito ja edullisempi tuntihinta tai kalusteiden kohdalla hinta, laatu ja toimitusvarmuus. No miten tämä poikkeaa Suomalaisesta työvoimasta tai toimituksesta?? Ei mitenkään, palkkakulu voi olla hieman korkeampi, mutta muut argumentit ovat yhtä päteviä, takuutöiden tai muutosten suoritus voi olla jopa heikompaa ulkomaisella tuotteella tai yrityksellä.
Suurempana ongelmana näen näiden valtakunnallisten ja kansainvälisten organisaatioiden omaan napaan tuijottamisen ja niin sanotun turhan lastin kertymisen suorittavan organisaation yläpuolelle, jolloin myös katteen ja yhteiskulujen tulee olla suurempia jotta yritykset olisivat kannattavia.
Onneksi on tänä päivänä ruvennut syntymään uusia kotimaisia yrityksiä joiden ajattelutapa voitoista ja marginaaleista on hieman toisenlainen verrattuna näihin ”mammuttiyrityksiin”
Yhteisöllisyys ja patruunahenki
Kun työpaikasta saadaan ”mukava” niin uskon että kaikki myös johto viihtyvät paremmin työnjälki on parempaa ja asiakkaatkin ostavat mieluummin sellaiselta yritykseltä jonka henkilöstö ei ole ns. ”naama väärällään”.
Patruunahengellä ajan takaa vastuuta työntekijöiden hyvinvoinnista ja myös omasta hyvinvoinnista. Silloin kun menee hyvin, on parempi pistää hieman sukanvarteen, jotta hiljaisempana aikana saadaan pidettyä työntekijät talossa ja leivässä. Tällöin voi joutua omasta tulosta hieman tinkimään, mutta mitä sitten??